Prikangst

Prikangst ofwel Prikfobie

Onderzoek wijst uit dat ruim 1% van de Nederlandse bevolking last heeft van prikangst. Persoonlijk vind ik één al teveel. Al bij het denken aan een naald veranderd het gezicht en spannen alle spieren in het lichaam. Laat staan dat er überhaubt een naald in de buurt is. Sommigen vallen flauw! Springen of vluchten hard weg. Indien je jezelf in een van deze voorbeelden herkend dan is de angst tegen het prikken wel in een heel ver gevorderde stadia!!!

Laatst had ik iemand die vertelde dat ze al dezelfde gevoelens had als ze op de televisie iemand geprikt zag worden. Dat vond ik wel interessant, want er was geen naald in de buurt. Dus zonder fysiek een naald kan je brein de prikangst oproepen. Gelukkig viel ze niet flauw, daar kon haar onderbewuste wel onderscheid in maken.

Oorzaak in de kinderjaren

Vaak is het zo dat mensen deze angst hebben opgebouwd in hun jongere jaren. Als ik zelf terugdenk aan het moment van mijn inentingen, toen ik een jaar of vijf was. Iedereen in de rij, met ontbloot bovenlichaam of opgehaalde mouw. Een lopende band van kinder-prikkerij. De spuit moest erin. Bang of niet! Als je niet wilde dan hielden ze je vast, soms wel met twee man. Dat sommige kinderen bang van waren was onbelangrijk voor ze. Dat daardoor personen in hun volwassen jaren nog last van hebben is dikke pech.
Vanaf kleins af aan hebben ze het onderbewuste ingespoten dat de ervaring met een prik geen prettig gevoel is en deze zorgt er weer voor dat alle prik gerelateerde handelingen zo ver mogelijk van je lichaam blijven.
Op dat moment is het voor een klein kind niet altijd te begrijpen dat ze eerst een pijnlijke naald moeten ervaren om later minder pijn te krijgen!!
Vandaar dat sommige een prikangst-fobie hebben opgebouwd.

Ik vind dat ze de tijd moet nemen om kinderen voor te lichten hoe je pijnloos geprikt kan worden. Wat nog beter is dat kinderen van jongsafaan hunzelf te leren prikken. Kinderen op jongere leeftijd begrijpen dat dit een vreemde manier is!
Leg tenminste uit wat je doet en forceer het niet, maar stel het kind gerust. Laat het kind de prik niet associëren met pijn, maar met iets leuks. Laat het denken aan iets zachts. Als je aan iets zachts denkt dan zal je hele lichaam ook daarop reageren.

De associatie tussen prik en pijn werd toen goed geankerd in je lichaam. Het onderbewuste weet dat een prik pijn betekend.

Hypnotherapie

Mijn behandelingsmethode, hypnotherapie, voor prikangst is dan ook dat we het vervelende gevoel die jouw onderbewuste geassocieerd heeft bij een naald of prik te veranderen. Je kunt dan relax en ontspannen geprikt worden zonder dat je het oude automatische patroon weer terug voelt.

Comments are closed.

Gratis MP3 Zelf-Hypnose
We respecteren uw privacy. Net als u houden wij ook niet van SPAM!
Gratis MP3 Zelf-Hypnose
We respecteren uw privacy. Net als u houden wij ook niet van SPAM!