Plankenkoorts

Glossofobie ook wel Lalofobie of podiumvrees/spreekangst/plankenkoorts.
Afgelopen woensdag 19 augustus 2015 kwam RTL4 in mijn praktijk om mij te interviewen voor hun programma LifestyleXperience Plus. Nathalie den Dekker, een hele knappe dame en cameraman Carlo. Nu heb ik vaker een presentatie of workshop gegeven voor een groep. Ook was daar een soms wel een camera bij.
Ik had me echt goed voorbereid voor eventueel dat als ik een vraag of tekst zou kunnen vergeten. Dat gebeurd wel eens met de beste tv presentator.

Spreekangst

Maar toen de camera voor mijn snuit werd gericht en zag dat het lampje aan was van opnemen. Oh My God!! Ineens spontaan na de eerste vraag van Nathalie was mijn hele systeem geblokkeerd. Ik kwam echt op geen enkele antwoord op. Het leek net of ik in een bepaald leegte kwam. Het enige wat in mij opkwam was… Zeg iets zinnigs… Zeg iets zinnigs.. Maar helaas. Alle gedachten liepen door elkaar… Zou dit dus plankenkoorts zijn?
Gelukkig hadden zij wel eerder bij mensen gezien dat dit wel eens voorkomt. En stelden voor om de opname nogmaals te doen. Camera start en go. echt geen zinnig woord. was zo moeilijk om te spreken..
Ik voelde de zweetdruppels langs mijn rug en spontaan een knoop in mijn maag en kwam geen woord meer uit.

Maar dat vond ik interessant. Meestal heb ik wel mijn gevoelens onder controle.

Dus ik vroeg of we een plaspauze kunnen houden en stormde naar de gang. En deed therapie bij mijzelf, volgde het gevoel wat ik daar had weer van het begin terug.
In mijn buik, begon het en voelde ik het sterkst. Zo naar mijn borst. Dan naar keel en tong.

Daar heb ik mezelf in 10 minuten snel aangeleerd dat
het oude gevoel –> plankenkoorts.. vervangen moet worden door het nieuwe gevoel –> Relaxxxxsssss…

De interview het ging van een leien dakje.. Ik was relaxed. Wist wat ik moest antwoorden.

Dit bewijst maar weer eens dat ook hier weer dat je brein ervoor kan zorgen dat je die angsten ervaart, die gaat als het ware aan de haal met wat scenario’s waar ik niet aan wil denken…. waardoor ik helemaal blokkeer.

In bepaalde gevallen kun je van spreekangst behoorlijk last krijgen en je functioneren bijvoorbeeld in je werk belemmeren. Plankenkoorts kun je tijdens een vergadering, presentatie, optreden of gewoon tijdens een voorstelrondje krijgen. Alle aandacht is opeens op jouw gericht..

Als je plankenkoorts zou terugleiden naar wat voor fobie of angst het zou zijn dan kun je meestal komen op faalangst. Dit in specifiek deze situatie. Lichamelijk, emotioneel en mentaal voelbaar. Met allerlei gedachtes welke door elkaar heen lopen. “Geen stomme dingen zeggen.”, “Wat denken ze van mij?”, “Ik moet het goed doen!” En dan nog de lichamelijke signalen: zweten, trillen, droge mond, naar de WC enz. Of je stem blokkeert, je stottert of hakkelt. Het is ook mogelijk dat juist negatieve overtuigingen over de eigenwaarde “ik kan het niet” of het zelfbeeld blokkeren “ik ben onbelangrijk”. Plankenkoorts is gelukkig goed te behandelen.

Nu op naar de volgende interview.

Comments are closed.

Gratis MP3 Zelf-Hypnose
We respecteren uw privacy. Net als u houden wij ook niet van SPAM!
Gratis MP3 Zelf-Hypnose
We respecteren uw privacy. Net als u houden wij ook niet van SPAM!